Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Σχετικά με την Υπουργική Απόφαση για τις εγγραφές και τη φοίτηση μαθητών στα ΕΠΑΛ

 
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
                                                                                               
ΠΡΟΣ:
                                                                                                τον Υπουργό Παιδείας
                                                                                                κ. Ανδρέα Λοβέρδο
                                                                                                τον Υφυπουργό Παιδείας
                                                                                                κ. Αλέξ. Δερμεντζόπουλο
                                                           

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΚΑΙ ΤΗ  ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Επανερχόμαστε στο θέμα αυτό και προτείνουμε τις παρακάτω αλλαγές και προσθήκες στην πρόσφατη απόφαση με αρ.101750/Γ2/1-7-14 «Εγγραφές – φοίτηση μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2014-15 και εφεξής».


  1. Να αφαιρεθεί η παράγραφος 1 που θέτει ηλικιακό όριο στις εγγραφές των μαθητών των ημερησίων ΕΠΑΛ.
  2. Να προστεθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία: οι μαθητές οι οποίοι εγγράφονται στα ΕΠΑΛ ως απόφοιτοι ΓΕΛ ή ισοτίμων με αυτό τίτλων, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις αποφοίτων ΕΠΑΛ για τα ΑΤΕΙ.
  3. Να δοθεί το δικαίωμα επιλογής στην παρακολούθηση μαθημάτων γενικής παιδείας στους μαθητές αποφοίτους Λυκείου που εγγράφονται στη Β΄ και την Γ΄ Τάξη των ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα, όσοι μαθητές επιθυμούν  να λάβουν μόνο πτυχίο ειδικότητας από το ΕΠΑΛ να μην διδάσκονται  τα μαθήματα γενικής παιδείας. Ενώ όσοι μαθητές επιθυμούν να συμμετάσχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση στα ΑΤΕΙ από τα ΕΠΑΛ να παρακολουθούν υποχρεωτικά αυτά τα μαθήματα. Αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές να κάνουν τις επιλογές που επιθυμούν και θα στηρίξει τα ΕΠΑΛ, ιδιαίτερα τα εσπερινά. Να τροποποιηθεί αντίστοιχα η παράγραφος 3 της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης.
  4. Να προστεθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία: για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ που δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για σοβαρούς λόγους υγείας, διενεργούνται επαναληπτικές εξετάσεις κατά τα πρότυπα των τελειοφοίτων μαθητών των ΓΕΛ.

Επίσης ζητάμε να καταργηθεί το ηλικιακό όριο για την εγγραφή των μαθητών στα εσπερινά ΕΠΑΛ, διάταξη που υπήρχε στο οποίο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και «εξαφανίστηκε» στο τελικό κείμενο.

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν τώρα, την  περίοδο των εγγραφών, η οποία χρειάζεται επίσης να παραταθεί για λίγες ημέρες. 

Για να κατεβάσετε το αρχείο σε pdf … εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου